TOP GUIDELINES OF TOPRAKSıZ TARıM

Top Guidelines Of Topraksız tarım

Top Guidelines Of Topraksız tarım

Blog Article

Güçlü bir sermayeye ihtiyaç duyulur. Özellikle ilk aşamada maliyetli bir kurulum yapılması gerekebilir. Doğada ücretsiz olarak sunulan birçok malzeme için bütçe ayrılmalıdır.

İnsanların bitki yetiştirmediği bir dünya düşünebiliyor musunuz? Medeniyetimizin başlangıcından beri, hatta daha öncesinden bu yana çeşitli tarım ürünleri yetiştiriyor ve bizim için hayati olan besin enerjisini üretiyoruz.

Bu yöntem, su ve gübre kullanımını improve ederek kaynakları daha verimli bir şekilde kullanmanın yanı sıra, hava koşullarından bağımsız bir üretimi amaçlıyor. Ayrıca, topraksız tarım, kentsel alanlarda ve sınırlı arazilere sahip bölgelerde tarımın sürdürülebilirliğini artırma potansiyeli de taşıyor.

Her sistem kendi içinde artıları ve eksileri barındırır. Topraksız tarım birçOkay avantajı beraberinde getirebileceği gibi dezavantajlı durumlar da oluşturabilir.

Bu sistemde tankların içinde sıvı halde bulunan besinler, pompalanarak köklerle buluşturulur ve azalan besinlerin yerine rutin takviyeleri yapılır.

Bitkilerin ihtiyacı olan besin ve suyun tespit edilip bu ihtiyaçları toprak dışında bir ortamda temin ederek bitki yetiştirilen yöntem, topraksız tarımdır. (1) Bu yöntemde bitkilerin gelişimi için gerekli olan mineraller, besinler, su miktarı ve diğer elementler hesaplanır. Bu hesaplamalara uygun şekilde planlar oluşturulur ve üretim için uygulamaları yapılır.

Topraklı üretimde ihtiyaç duyulan suyun %ten’u kadar su click here ile üretim yapılabilir. Böylece topraksız tarımda, su tasarrufu sağlanır.

‍Sistemin en büyük avantajları; çok az su harcanması ve üretimin tamamen sürdürülebilir kaynaklar ile yapılmasıdır.

Aeroponik tarım yöntemi, bitkilerin toprak yerine tamamen su içinde yetiştirildiği bir tarım tekniğidir. Geleneksel tarım yöntemlerinden farklı olarak, aeroponik sistemi topraksız tarımın bir alt dalı olarak kabul edilir.

1990’lı yıllarda Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından uzayda bitki yetiştirme amacıyla geliştirilen bir yöntemdir. Bu yöntemde bitkinin gereksinimi olan besin maddeleri havada asılı bulunan bitki köklerine püskürtülerek sis veya buhar şeklinde uygulanır.

Bitkilerin, içi substratlarla doldurulan torbalarda veya saksılarda yetiştirilmesine dayanan bir tekniktir. Görünüş itibariyle yatak kültürüne benzemektedirler. Ancak yatak kültüründen farklı olarak, basitçe yer değiştirme ve taşımaya çOkay uygundur.

Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, topraksız sistemlerin sebze verimi, metrekareye düşen bitki sayısı daha fazla olduğu için geleneksel sistemlere göre %20-25 daha fazladır.

Her tekniğin farklı avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Ayrıca döviz kurları da çoğu yurt dışından ithal edilen gereksinimlerin ücretlerinin değişmesine yol açıyor.

Topraksız tarım hakkında sormak istediklerinizi yorum kısmına yazarak bize ulaşabilirsiniz. En kısa sürede geri dönüş sağlanacaktır.

Report this page